Associació Catalana d'Excursionisme Caní | info@acec4turons.org

PUIG DE LAS FORMIGAS


El proper cim de l'ACEC serà el Puig de les Formigues, el cim més alt de les Guilleries amb 1.202m.

Tot i que pot semblar un cim senzill farem una ruta de 16km amb gaire bé +1.000m de desnivell positiu pel mig de fagedes, rouredes i castanyers en uns entorns ben frescos.

Sortirem des del poble d'Osor, un petit racó desconegut del nostre territori, molt petit però amb molta història. En el transcurs de la ruta passarem per diverses fonts, un forn de calç i diverses cingleres. Una ruta senzilla però intensa per començar a preparar-nos per la Pica d'Estats.


Socis 5€
No socis 11€
Banco Popular
Iban ES 24 oficina 0075 dígito 02 número 0600040416

Comprobante mcrodriguez@bcnbit.com

DETALLES

Ruta circular que comença a la font del Borrell d’Osor. Pujarem al cim de Sant Miquel de Solterra o de les Formigues, el més alt de les Guilleries amb 1202 m. visitant dos forns de calç en bastant bon estat i també pujarem al cim de la roca de Cercenedes.
Sortim de la font del Borrell, seguint el GR-83, assenyalat amb pintura vermella i blanca. Un tros amunt deixarem el GR. a mà esquerra i seguirem pujant per la pista passant per la casa del Ripoll. Un cop passada la casa, a mà dreta comença una pista secundària que va pujant. En un punt a prop la roca de Cercenedes, ens desviarem a mà esquerra cap a una pista abandonada per visitar el Forn de Calç del Ripoll, es un forn que es conserva en molt bon estat. Tornarem a la pista principal i seguirem pujant fins un trencant que seguirem a mà dreta, és una pista planera que rodeja la roca de Cercenedes. Poc abans d’arribar al final de la pista trobarem un corriol a mà dreta i, baixant uns 250 m. ens portarà fins el segon forn de calç també en bastant bon estat: una part del forn esta incrustat a dintre de la penya. Tornarem desfent el corriol fins al final de la pista i començarem a pujar pel mig de la fageda seguint les marques vermelles, en un punt deixarem el camí per desviar-nos a mà esquerra per pujar al cim de la roca de Cercenedes, un mirador excepcional d’Osor on es pot contemplar molt bones vistes de la Vall i de les Guilleries.
Continuem i passarem per la magnífica roureda de Cercenedes que val la pena contempera i seguirem les marques vermelles, una miqueta esborrades, que es troben als arbres; de tant en tant també hi ha algunes fites. Seguint sempre per la carena i, a vegades fent petites grimpades, arribarem al cim de Sant Miquel de Solterra o de les Formigues, on hi ha una gran creu de ferro amb tres formigues, també de ferro a la base, que fan referència a la gran quantitat de formigues alades que envaeixen aquest indret cap al final de l’estiu. La panoràmica que és esplèndida ens permet veure el Pedraforca, el Far, el Bassegoda i el Canigó al fons, el Montseny i Sant Hilari Sacalm per l’altre costat.
De tornada desfarem una part del camí fet fins la cruïlla que hem trobat abans d’arribar al turó de Sant Miquel i seguirem el camí fins la font Sa Guarda, continuarem a mà dreta la pista que va baixant fins un punt en que ens desviarem per baixar fent drecera per un corriol pel mig d’una perxada tot traspassant les pistes del GR-83, fins arribar a la Font i la casa de la Riba d’Amunt. Un cop passada la casa veiem com a la nostra dreta surt un camí que s’endinsa al bosc, no sembla excessivament fresat però és transitable. I seguint els pals de fusta amb els rombes de color verd anirem a sortir al camí de la font de la verge, nosaltres seguirem a l’esquerra prenem camí a Osor i seguint el GR-83 ens estalviem haver de passar un altre vegada per la casa del Ripoll. Abans d’arribar agafem un corriol que ens porta al cim mateix de la font del Borrell donant per acabada la ruta.

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/osor-forns-de-calc-sant-miquel-de-solterra-o-de-les-formigues-la-riba-damunt-osor-6421639

 

 

Opciones


Els que vulgueu buscar allotjament a prop hi ha diverses opcions.
El Camping Guilleries, situat al mateix poble. Hem trucat i ens han dit que a una setmana de St Joan pot ser que tirin petards a zones properes. http://www.campingresortguilleries.cat/

Després hi ha la fonda del poble que també lloga habitacions i permet l'entrada de gossos. Són habitacions grans amb diversos llits així que podeu agafar-na una entre uns quants tel 972 44 62 09

Si voleu dormir en furgo, és pot dormir a l'apacament que hi ha just al entrar al poble, al costat de la carretera, és una zona molt poc transitada. Hi ha també algun aparcament a prop de la font del vidre però sol estar molt sol·licitat.